VERBREED JE HORIZON

Taalcursussen, bijlessen, privélessen en workshops voor particulieren en bedrijven.

Blog

Wie studeert er nou Russisch? Nou, ik!

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik Russisch ben gaan studeren. Of eigenlijk een korte versie van die vraag: "Waarom Russisch?!" Met uitroepteken, alsof het iets heel raars is.

Russische roots?

Ik zou willen dat ik een boeiend of aandoenlijk antwoord had op die vraag. Iets als: ik heb Russische roots. Heb ik niet, maar aan mijn studie in Rusland heb ik dan weer wel een extended family overgehouden, waar ik/mijn man/onze families/vrienden welkom zijn (zo werkt Russische gastvrijheid namelijk!). Een ander antwoord zou kunnen zijn: ik had al járen interesse in dat land en de taal. Ook niet waar. Ik had Gorbatsjov een aantal keer op tv gezien en ik weet nog, dat ik me afvroeg waar een zin begon of eindigde. Geen touw aan vast te knopen.

Chinees

Goed, waarom dan Russisch? Tegen het einde van mijn gymnasiumopleiding werd het, zoals voor veel leerlingen, tijd om open dagen te bezoeken. Ik ging naar een open dag van de Opleiding Tolk-Vertaler met het idee Chinees te gaan studeren. Waarom Chinees? Tja, dat is weer een ander verhaal. Het stond in ieder geval vast, dat ik een taal wilde leren die ver van mijn bed lag. Bij de kennismaking bleek echter, dat die studie anders ingericht was dan ik voor ogen had; dus ik keek nog maar eens op het rooster met proeflessen. Naast het lokaal van Chinees zat het lokaal van Russisch. En die taal lag ook zeker ver van mijn bed! Toen mijn moeder (mijn ouders waren mee naar de open dag; het was in Maastricht - mooie gelegenheid om rond te kijken.) vertelde, dat ze een blauwe maandag Russische les had gehad, besloot ik het maar eens te proberen.

Ik ben nooit meer weggegaan.

Toen gebeurde het

Tijdens de proefles werd ik meteen gegrepen door het aparte alfabet, de lekker complexe grammatica (later heb ik die grammatica weleens vervloekt, maar dat terzijde), de cultuur en de mensen. Naast mij zat toevallig een jongen, die wél al járen geïnteresseerd was in Rusland en alles wat ermee samenhangt. Hij had de prachtigste verhalen over het land, (klassieke) muziek en de cuisine. We zijn later bevriend geraakt, hebben tegelijkertijd in Rusland gestudeerd en ik was erbij toen hij dolgelukkig met z'n Russische vriendin trouwde.

Tegenwoordig geef ik taal- en cultuurcursussen, o.a. over Rusland. Als ik de vraag over mijn studiekeuze heb beantwoord en mijn werkzaamheden heb toegelicht, volgt meestal de vraag/opmerking: "Waarom zou ik dan een cursus Russisch doen? Ik ga er niet heen, ik ken geen Russen, dus ja...".

En nou jij!

Dus ja. Waarom doe je een cursus yoga? Of bridge? Kunstgeschiedenis, bloemschikken of tennis? Voor de lol, de uitdaging, om mensen te ontmoeten natuurlijk. Maar vast ook om eens wat verder te kijken dan je eigen wereld.

En laat dat nou net mijn (bedrijfs)motto zijn... Kom, verbreed je horizon!