VERBREED JE HORIZON

Taalcursussen, bijlessen, privélessen en workshops voor particulieren en bedrijven.

Blog

Het is koud. Heel koud.

Het is winter in Moskou, zelfs de Moskovieten zijn overrompeld door de kou. Mijn 'record' in diezelfde stad: -25°C overdag (ik rond af: het was in feite -27°C). Ik ging gewoon naar de universiteit en nee, niet eens gekleed als een Michelin-mannetje. Mijn gastmoeder bood me haar bontjas aan, dat wel.

Treinleven

De winter waarin ik dat persoonlijke record heb behaald, was die van 2000. Ik studeerde in dat jaar aan de Staatsuniversiteit in Moskou en in februari was het raak. Later, in mei, was ik een paar dagen vrij. Ik besloot mijn oude gastgezin in Jaroslavl op te gaan zoeken, zo'n 250 kilometer ten noordoosten van Moskou. Nou hadden we in april lekker lenteweer gehad, maar dat was omgeslagen naar winters weer. Ik stapte op de trein en het werd een prachtige reis door een steeds witter wordend land. Overigens had de trein geen problemen met het winterse weer; zei iemand wat over de NS? (!).

Enschede

Na een fijn en warm weerzien met mijn gastgezin, inclusief uitgebreide theetafel ("Dochtertje, eet nou wat! Je bent wat magertjes, geven ze je niks te eten in Moskou?"), ging ik diezelfde dag terug naar de hoofdstad. Inmiddels was het buiten behoorlijk grijs en kwam de sneeuw op straat tot aan m'n knieën. Wat een wereld, ik genoot!

Totdat ik stampend en dampend bij mijn gastgezin in Moskou terugkwam... Door een opgewonden "Er is een explosie geweest in jouw land, het was op het nieuws!" sloeg de stemming snel om. In die tijd was er niet veel internet (ja, kom daar nu maar eens om) en bellen was nogal omslachtig. Maar het ging dus om Enschede, waar een ontploffing in de vuurwerkfabriek voor een ravage zorgde...

Eindejaarslijstjes

Pas later dat jaar, tegen oud en nieuw, zag ik de beelden van die ravage. Je kent het wel: lijstjes van filmpjes, ontwikkelingen en belangrijk nieuws passeren de revue. Pas toen drong echt tot me door, wat een wereld van verschil het was: ik met -15°C tot m'n knieën in de sneeuw en zij met prachtig weer - dat voor veel mensen levensreddend bleek, want ze waren buiten veiliger dan binnen - op straat. Haast niet te bevatten.

Winter

Maar goed, het is dus winter. Hier spreken we al van extreme kou als het 's nachts -10°C wordt. Natuurlijk is de kou in ons kikkerlandje anders dan in Rusland. Maar toch moet ik altijd even lachen; -25°C dát is pas koud.