VERBREED JE HORIZON

Taalcursussen, bijlessen, privélessen en workshops voor particulieren en bedrijven.

Blog

Mag ik jouw stukje?

“Tu me donnes ta part?” [Mag ik jouw stukje?], klinkt het rond deze tijd van het jaar regelmatig in de Franse schoolkantines. Op 6 januari is het namelijk Driekoningen en daar hoort – in Frankrijk althans – een speciale taart bij. En niet zo maar een taart!

Pauze

Schoolkantines? In Frankrijk is het gebruikelijk dat kinderen op de middelbare school tussen de middag warm eten krijgen, in kantines dus. Op mijn school moesten we, als de bel voor de lunch ging, altijd netjes in een rij gaan staan in het voorportaal bij de kantine, waarna een kantinejuffrouw per klas onze namen van een lijst afvinkte. Daarna stonden we weer in de rij, deze keer om ons dienblad te vullen met een voor-, hoofd- en nagerecht. Het was overigens geen buffet: we aten wat de pot schafte en als je iets niet lustte, dan was er vast iets te ruilen met een klasgenoot.

Gefeliciteerd!

Terug naar de taart. Bij de feestdag Épiphanie – Driekoningen, dus – hoort de Galette des Rois [galèt dih rwa; waarbij de g klinkt als de g van “goal” en glamour”]: een taart van bladerdeeg met een vulling van frangipane [franzjiepaan], een mengsel van suiker, boter, gemalen amandelen, ei en bloem. In de frangipane zit een fève – boon – verstopt. Door de jaren heen is die ‘boon’ veranderd in miniaturen van heiligenbeeldjes en tegenwoordig kun je zelfs mini-Cars, mini-Asterix of mini-Elsa tegenkomen. Als je het geluk hebt dat de boon in jouw stukje zit – en als je niet acuut naar de tandarts moet – dan mag je het bijgeleverde papieren kroontje op je hoofd zetten. Gefeliciteerd: je bent koning of koningin voor een dag!

Jammer, te laat

Mijn klasgenoten en ik bukken ons over de voorgesneden stukjes galette in de kantine om ze eens goed te bekijken. Zit daar nou een fève aan de snijkant? De snelste van ons heeft mazzel. Anderen vragen het stukje van de buurman of -vrouw, want – geloof het of niet – sommige mensen houden niet van galette. Weer anderen pakken op goed geluk een schoteltje met heerlijk geurende, glanzende taart en hopen er het beste van. Het ophalen van een kroontje is wel de kroon (ja, sorry) op de lunch en maakt van de gelukkige in ieder geval voor één dag een populaire leerling.

O, en een tip voor de volwassenen onder ons: een eetlepel Grand Marnier of Cointreau door de frangipane. Echt, doen.

Ach, toe, mag ik jouw stukje?